Müntide puhastamine - vask

"Parim vahend vaske sisaldavate müntide (hõbe-vask, vask, vask-nikkel jt.) puhastamiseks on fotokemikaali triloon-B lahus (6-10 g triloon B-d ühes liitris vees). Vaskmüntidelt eemaldatakse nendele tekkinud vaskoksiid 5-15 protsendilise ammoniaagilahusega. Rahad peavad puhastamisel olema alati üleni lahuses!

Kui rahad on kaetud aluselise vaskkarbonaadiga (roheline), eemaldatakse see 5-10 protsendilise sidrunhappega.

Igasuguse korrosioonikihi eemaldab vaskmüntidelt 5-20 protsendiline heksametafosfaadilahus (Grahami sool). See toimib aeglasemalt ja on müntidele ohutu (soojendada temperatuurini 60 C).

Hõbemünte puhastatakse 5-10 protsendilise sidrunhappelahusega (soojendada toatemperatuurini 60 C). Rasvainete eemaldamiseks puhastada atsetooni, bensiini või piiritusega. Hõbemünte võib puhastada ka söögisooda või nuuskpiirituse seguga.

Vask-, pronks ja nikkelmündid saavad puhtaks, kui neid keeta vees, milles on peent puusütt.

Pärast pesemist hoitakse münte atsetoonis, seejärel 30-60 minutit piirituses. Viimane ülesanne müntide puhastamisel on nende hoolikas loputamine puhtas destilleeritud vees.

Kui vaskmüntidele tekib ebameeldiv läige, hoitakse neid vees, mille 1 liitris on lahustatud 50 grammi vaskvitrioli ja 5 grammi kaaliumpermanganaati. Lahust kuumutatakse temperatuurini 70-80 C ja selles hoitakse münte sobiva tooni saamiseni."

Väiksesse anumasse (materjal pole vist tähtis – nt tühi jogurtitops) teelusikatäis lauasoola. Lisada atsetaanhapet (äädikas), niipalju, et sool on niiske. Visata münt segusse ja tulemus peaks kohe näha olema. Münt peab üleni sodiga kokku saama, sest teisel juhul jääb sealt tumedaks, kust ei olnud kokku määritud (nii saab ka nt pooltumedaid/poolhaljaid münte teha, kui kellegi peaks soov olema). Siiski soovitatakse väärtuslikke vaskmünte sedasi mitte puhastada (neid ei ole hea üldse puhastada).

0 comments:

Post a Comment